به نام یزدان پاک
سلام بچه ها . حال شما چطوره؟ میبینم که همه شما برای بازگشایی مدارس - بقول میلاد - شوق زاید الوصفی دارید !!! البته با خواندن اشعاری بس زیبا و شایان ستایش!!! همه با هم : باز آمد بوی گند مدرسه!!! خوب اشکال نداره ان شا الله غم آخرتون باشه و با انرژی این غم آخر را شروع کنید.
ما که غم آخرمونه!!! یعنی آخرین سال مدرسه را در پیش داریم !!! و سال بعدش دیگر دانش آموز نیستیم بلکه دانش پزوهیم.(آخه یکی نیست بگه دانش آموز سوم با پیشی چه فرقی داره که اسماشونو عوض کردند!!!) .
امروز یه مقالله ی سفارشی از نظر شما می گذرد. به خواهش دو فقره از دوستان این مقاله را می نویسم. البته گفته ها در این مورد بسیار زیاد است ولی خوب من سعی می کنم نتیجه ی درست و در عین حال مستند خودم را از این موضوع خطیر بیان کنم. البته در آخر توصیه هایی هم دارم که می تواند شما را از این گناه مصون دارد. متاسفانه اینقدر این موضوع فراگیر شده که ترک آن –البته برای بعضی ها – حقیقتا مرض آور است. در کوچه ، خیابان ، تاکسی و حتی تلویزیون مصادیق آن را می شنوید. بله شاید حدس زده باشید . موضوع بحث امروز ما موسیقی و غنا از منظر اسلام و خدا است . خیلی ها از بیخ این موضوع را حرام می دانند و خیلی خای دیگر نه تنها حرام نمی دانند، بلکه مستحب ماکد می دانند!!! قبل از هر چیز باید غنا را تعریف کرد و بعد موسیقی را به آن پیوند زد تا ببینیم چه از آب در می آید. پس بریم ببینیم چی میشه :
- تعریف غنا : هیچ گاه مفسران و زبان دانان روی معنی این لفظ اشتراک نظر نداشتند . البته لازم به ذکر است که "غناء" با "غنی" فرق دارد ؛ اولی به معنی آواز خوانی و دومی به معنی ثروت و غنائت است. ولی خوب بحث لغوی "غناء " مد نظر ما نیست بلکه بحث اصطلاح و کاربرد آن در متون مد نظر اینجانب است. و اما بهترین تعریفی که من از غنا خواندم این است : توجه بفرمایید :
غنا حرام است و گوش کردن به آن و کسب کردن به آن حررام است و تنها صدای خوب غنا نیست بلکه عبارت است از گشیدن صدا و گردانیدن آواز در حلق بکیفیت مخصوصی که طرب آور و مناسب مجالس لهو و لعب و محفل اهل معصیت و طرب باشد و نیز با آلات موسیقی ملایم و موافق باشد.
و در معنی طرب آورده اند : خوشحالی مضاعف یا ناراحتی زیادی که بر اثر یک آواز یا موسیقی به انسان دست دهد. و ذکر این مطلب خالی از لطف نیست : من دیروز در کتاب ناپلون هیل نویسنده ی معاصر آمریکایی می خواندم که یکی از محرک های قوی ذهن "موسیقی" است. یعنی این نشان می دهد موسیقی می تواند به راحتی آدم را از حال طبیعی خود خارج کند.
- ادامه ی بحث : تا اینجا با غنا و مصادیق آن آشنا شدید و دریافتید که غنا خواندن با کیفیت خاص است که روی خواننده و شنونده حالت روحی خاصی ایجاد می کند. ولی مدرکی از قران ندیدید که دلیل بر گناه بودن غنا باشد. خوب اشکال ندارد . دو آیه در قران وجود دارد که یکی صریحا و دیگری تلویحا غنا را نفی می کند. البته یک آیه ی دیگر هم هست که آ« هم بصورت تلویحی بر حرمت غنا تاکید دارد.
- غنا در قران : و من الناس من یشتری لهوالحدیث لیضل عن سبیل الله بغیر علم و یتخذها هزوا اولئک لهم عذاب مهین ( لقمان آیه ی 6) :
و برخى از مردم، خریدار سخنان بیهوده و سرگرم کنندهاند، تا بىهیچ علمى، (دیگران را) از راه خدا گمراه کنند و آن را به مسخره گیرند؛ آنان برایشان عذابى خوار کننده است.
ذکر چند نکته درباره ی این آیه ضروری است : 1. لهو به معنی چیزی است که انسان را از مهمش (خدا) باز دارد و لهوالحدیث(سخن بیهوده) به معنی سخن یا شعری است که انسان را از خدا بازدارد. و یکی از مصادیق سخن بیهوده غناء است . البته خیلی ها می گویند منظور از لهوالحدیث ، مستقیما غناء است اما نظر من و خیل های دیگر این است که لهوالحدیث معانی گسترده ای دارد که یکی از مصادیق آن غناء است . 2. غنا انسان را از خدا دور می کند و هیچ علمی در آن نیست بلکه فقط مروج جهل و هوس محوری می باشد. 3. شنونده ی غناء یک موجود مسخره است ، که از خوانده مسخره تر از آن لذت می برد و جالب آنکه در جامعه امروز جوانان ما آنقدر جذب این مسخره ها شدند که رو اسن ایشان قسم می خورند و خواب و خوراک و زندگیشان این مسخره های غربی و شرقی شده اند . بعد می گید این جوونای ما چرا اینقدر لوده شدند و جدیت و هم در کارهای آنها رفته؟ خوب اینم دلیلش . 4. شنونده های و خواننده های غناء ، شناگران ماهری هستند. زیرا خیلی خوب شیرجه می زنند. شیرجه در آتش مذاب که به آنها وعده داده شده. توصیه ی برای ایشان : بچه ها بعد شیرجه شوخی شهرستانی نکنید ؛ چون ممکنه آب اوه ببخشید آتش بخورید و شیکمتون سوراخ شه.
- احادیث : الف) برای آنان که خانه یشان نوار غنا و موسیقی زیاد گوش می کنند: امام صادق (ع) : خانه ی غنا و سرود از نزول مصیبتی دردناک در آن ایمن نتوان بود و دعا در آن خانه به اجابت نرسد و فرشته داخل آن خانه نشود. (وسایل الشیعه ، ج17، ص 303)
ب) عاقبت امت مطرب : امام حسین (ع) : هیچ امتی که در آن موسیقی باشد پاک و مقدس نشده است. (کافی ج6 ص 437) (این دو حدیث بالایی را من از منبع اصلی ندیدم ؛ فلذا مسئولیتی در قبال صحت یا عدم صحتش ندارم ولی حدیث در این باره زیاد دیدم و این امر جرات نقل آن را به من داد.)
ج) امام باقر (ع) : غنا دورویی و به دنبال خود فقر می آورد.( وسایل شیعه ج 17 ص 309)
- توصیه های امنیتی خودم :
الف) مهم : بعضی خواننده ها با خواندن شعر درباره ی ائمه و خدا کم کم برای خود وجه سازی می کنند و بعد که خود را فردی موجه معرفی کردند شروع می کنند به خواندن اشعاری با ریتم تند و با موسیقی طرب آور . و به هرکس هم این موضوع را گوش زد کنیم که آقا جان این موسیقی مشکل ندارد ، مورد حمله ی شدید قرار می گیریم که این فلانه و بیسار و خیلی هم آدم خوبیه. همتون فهمیدید من کی رو می گم.
ب)مهم 2 : بعضی های دیگر اشعاری در مدح ائمه می خوانند که علاوه بر چرت وپرت بودن و ریتم تند مناسب اکس پارتی ، موجب وهن به این معصوم یا اولیا خدا می شود که متاسفانه در محرم خیلی باب می شود و بدتر آنکه بعضی از مداحان ریتم آن را می گیرند و الفاظش را عوض می کنند که باز باعث تاسف می باشد. مواظب این مداحی ها و ترانه ها باشید.
ج ) تاکسی : مشکلی که من خودم دارم و کمتر تاکسی ای نشسته ام که نوار داغون نگذاشته باشد. ما هم مجبوریم نهی از منکر کنیم البته به شیوه ی قرن 21: توصیه های من در این باره (البته به عنوان فردی با تجربه : 1. هیچ وقت بحث مذهبی و گناه و غنا بودن نوار یا سی دی راننده را به میان نیاوردید چون کسی که عادت به کاری کرده باشد ، با هر استدلالی حاضر به ترک آن نیست و ممکن است به شما و حتی اعتقادات شما توهین کند. 2. روشی سابق من این بود : من : آقای راننده لطف می کنید موسیقیتان را خاموش کنید. راننده : چرا؟ من : آخه من از این نوار خوشم نمیاد – با شکست این طرز برخورد در یک مورد این روش را ترک کردم و روشی بهتر ابداع کردم. 3. من : آقای راننده لطف می کنید موسیقیتان را خاموش کنید؟ راننده : چرا؟ من : (با حالت رنجور) آخه من از اول صبح تو این اداره و اون اداره رفتم و سرم درد می گیره. می دونید که چقدر این ادارات آدمو معطل می کنند و ... (این خوب جواب می ده و دروغ هم نیست چون آهنگ با صدای بالا موجب سر درد می شود.)
د) تبصره : بدیهی است اگر راننده نوار را خاموش نکرد به دلیل قبح مضاعف این مساله خیلی محترمانه از ماشین پیاده شوید حتی با دادن قسمی از کرایه. حتی شده من در ماشینی نشتم و هنوز حرکت نکرده درخواست خود را مطرح کردم که با مخالفت راننده مواجه شد و من با تشکر از وی پیاده شدم.
ه) الکی گیر ندهید : برای نوار یا موسیقی هایی با ریتم آرام و اصطلاحا لایت الکی به راننده گیر ندهید و خون نجس خودتان را کثیف تر نکنید. من خودم به عینه دیدم : با دوستم در تاکسی نشسته بودیم راننده یک موسیقی سنتی لایت (شجریان خوانندش بود) گذاشته بود. دوستم به من گفت(البته در گوشی) : بگو خوامشش کنه . من گفتم : اولا اگر مشکلی داره خودت بگو ثانیا مشکلی نداره الکی گیر نده. و وی از همون دسته بود که در اول مقاله اشاره شد . (موسیقی را ار بیخ حرام می دانند.)
- نتیجه : خدایی می دونم چقدر ترک این عادت باحال سخت است ولی به عاقبتش فکر کنید . عاقبتش چیست : الف) در صورت ادامه ی و ابرام بر این گناه : شیرجه در آتش می زنید بدون اینکه بدونید.
ب) در صورت ترک این گناه : حدیث : امام موسی کاظم فرمودند : اگر کسی خود را از غنا دور بدارد برای او در بهشت درختی است که بامر خدا وقتی باد آن را حرکت می دهد صدایی از آن بلند میشود که هیچ گوشی آن را نشنیده است. ( کافی ج 6 ص 434)
- مطالعه ی بیشتر : گناهان کبیره جلد 1 بخش غنا مخصوصا پاورقیش در مورد تاثیر موسیقی بر اعصاب و روان.